Prostaatoperatie met de Greenlight Laser
Greenlight Laser Therapie
Bij de behandeling van een goedaardige prostaatvergroting wordt steeds vaker de Green Light Laser ingezet. Deze behandeling wordt toegepast bij een goedaardige vergroting van de prostaat. Door de laserbehandeling zal er weer ruimte in uw prostaat ontstaan. Hierdoor zal u beter kunnen plassen.
Bij Green Light Laser Therapie wordt via een dunne werkschacht (veel dunner dan bij de traditionele manier van opereren) een laserfiber door de plasbuis naar binnen gebracht. De krachtige laserenergie verhit vervolgens het overtollige prostaatweefsel, waarna het weefsel verdampt.
Voordelen
De voordelen van een laserbehandeling van de prostaat ten opzichte van de standaard behandeling, de zogenaamde TURP zijn:
-
veel kleinere kans op beschadigingen in de overige delen van de plasbuis door de kleine afmeting van de werkschacht;
-
de spoelvloeistof tijdens de operatie bestaat uit een isotone zoutoplossing. Dit is een belangrijk verschil met de traditionele behandeling (TURP), dat maakt dat de operatie indien nodig langer kan worden voortgezet. Bovendien bestaat er geen kans bestaat op een verstoring van de zouthuishouding (het zogeheten TUR-syndroom);
-
praktisch geen bloedingen tijdens en na de behandeling;
-
na de behandeling geen of slechts korte katheterisatie nodig (meestal minder dan 24 uur);
-
snellere hersteltijd.
Behandeling
De behandeling vindt plaats onder volledige narcose of met een ruggenprik. U kunt dus eventueel meekijken naar uw eigen operatie. De uroloog leidt de laserdraad via uw plasbuis naar uw prostaat. Vervolgens verdampt hij met de laserstralen het overtollige prostaatweefsel dat de urineweg dichtdrukt. Tot slot brengt hij een blaaskatheter in.Na de behandeling
Na de behandeling wordt u overgebracht naar de verpleegafdeling, waar u meestal één nacht verblijft om te herstellen van de narcose. In de meeste gevallen kan de katheter al snel worden verwijderd. Deze wordt de dag na de operatie verwijderd als de urine helder van kleur is. Vervolgens moet het spontane plassen (zelf plassen) weer op gang te komen. Als het plassen goed op gang gekomen is mag u weer naar huis.Het resultaat en de bijwerkingen
De meeste patiënten ervaren binnen 24 uur na de ingreep een grote verlichting van hun plasklachten. Gedurende meestal een week na de behandeling kunt u een klein beetje bloed in de urine aantreffen maar dit kan ook nog plots na enkele weken gebeuren.
Ook kunt u de eerste tijd vaker een (sterke) aandrang voelen om te plassen of kunt u kramp in uw blaas hebben. Uw blaas moet zich nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Gedurende zes weken kunt u een licht branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten in vrijwel alle gevallen vanzelf.
Na de operatie kunt u tijdelijk problemen ervaren met plassen en kan het voorkomen dat u de plas soms moeilijker op kan houden. Ook is het mogelijk dat er wat bloed bij de urine zit; dit is tijdelijk en u hoeft hier niet verontrust over te zijn. Neemt u dan voldoende rust en drink veel totdat het bloed verdwenen is.
Na ongeveer 6 weken komt u voor controle bij de uroloog. Er wordt dan bekeken wat het effect van de operatie is.Complicaties
Na de laserbehandeling kan er een bloeding optreden vanuit de prostaat. Meestal stopt zo’n bloeding spontaan. Blijft de urine toch meerdere dagen achtereen bloederig of ontstaan er stolsels en is het uitplassen een probleem, neemt u dan contact op.
Er kan een urineweginfectie en/of een bijbalontsteking optreden die gepaard gaat met koorts. Meestal is zo’n infectie goed met antibiotica te behandelen.
Het kan enige tijd duren voordat het ophouden van de plas weer perfect lukt. Dit komt doordat de blaas voor de operatie meer kracht moest opbrengen om de urine langs de prostaat te persen. Na de operatie heeft de blaas tijd nodig om te wennen aan de opening die is ontstaan in de prostaat.
Na een laserbehandeling van de prostaat komt het regelmatig voor dat bij een orgasme het sperma in de blaas terechtkomt en niet meer uit de penis komt. Het sperma gaat als het ware de verkeerde kant op. Het afsluitmechanisme dat dit normaal gesproken verhindert, is bij de laserbehandeling - samen met het overtollige prostaatweefsel - weggehaald. Er is dan sprake van een ‘droge’ zaadlozing. Dit is niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Erectiestoornissen treden na de operatie niet op.
Er is een hele kleine kans dat na langere tijd een vernauwing van de plasbuis ontstaat. Dit komt door de vorming van littekenweefsel. Soms is dan een nieuwe (operatieve) behandeling noodzakelijk.