Botox® injecties in de blaaswand

Polikinische behandeling in de Urologen Kliniek Vleuten

womens-botox

Inleiding

In overleg met uw arts is gekozen voor een poliklinische behandeling van een overactieve blaas met behulp van Botox® injecties in de blaaswand. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

Overactieve blaas

Bij een overactieve blaas moet iemand vaak ineens (dwingend) plassen en lukt het niet goed de plas op te houden.

Er zijn diverse behandelingen voor een overactieve blaas
  • Bekkenfysiotherapie
  • medicijnen
  • elektroacupunctuur.

Deze behandelingen hebben bij u niet het gewenste resultaat gehad.

De behandelmogelijkheden die overblijven zijn:

  • blaasspoelingen
  • zenuwstimulatie van de heiligbeen zenuwen
  • Botox® injecties in de blaaswand.

U heeft in overleg met uw arts gekozen voor een behandeling met Botox®

.Botox®

Botox® is een product van bacteriën dat de werking van zenuwen vermindert. Botox® is een spierontspanner. Het werkt op de plaats waar de zenuw aan de blaasspier vastzit.

werking_botox

Zo remt de Botox die in de blaaswand is ingespoten, het gevoel van de aandrang om te plassen. Ook kan de samentrekking van de blaas verminderen door de Botoxinjecties. De Botoxinjecties hebben vaak tot gevolg dat de plas langer en beter is op te houden. De tijd tussen het plassen wordt verlengd en de aandrang neemt af.

Resultaten

Uit onderzoek is gebleken dat Botoxinjecties in de blaaswand de volgende resultaten geven:

  • Bij 60 tot 70 procent van de mensen die zijn behandeld, is het resultaat dat de plasfrequentie weer normaal is. Dit duurt 6 tot 12 maanden, waarna de behandeling herhaald kan worden.
  • Bij 10 procent van de mensen is sprake van een verbetering: de klachten zijn (nog) niet weg, maar wel verminderd.
  • 30 procent van de mensen merkt geen verandering na de behandeling.

Behandeling

De behandeling met Botoxinjecties in de blaaswand gebeurt poliklinisch. Na de behandeling kunt u direct weer naar huis. In verband met een hinderlijk aandranggevoel gedurende een aantal uren na de behandeling is het af te raden zelf auto te rijden.

Voorafgaand aan de behandeling

U krijgt 1 uur voor de behandeling antibiotica op de afdeling. De verpleegkundige brengt circa 1 uur vóór de behandeling met behulp van een katheter een verdovingsvloeistof in de blaas in. Hierna wordt de katheter weer verwijderd. U blijft gedurende het uur liggen zodat de vloeistof kan inwerken.

De behandeling

http://www.womensexcellence.com/wp-content/uploads/2015/02/botox.jpg

Het gebied van de schede of penis wordt ontsmet en afgedekt. De uroloog brengt via de plasbuis een buisje in uw blaas. De blaas wordt via het buisje gevuld met water zodat de wand goed is te zien. Met behulp van een lens in het buisje kan de uroloog goed in de blaas kijken.

http://www.njurology.com/images/botox-injection.jpg

De uroloog brengt via een zijkanaal van het buisje een dunne naald in de blaas om mee in de blaaswand te kunnen prikken, circa 20 keer. U krijgt de prikken op verschillende plaatsen in de blaas. In totaal duurt dit 5 tot 7 minuten. Bij elke prik spuit de verpleegkundige een beetje Botox in. De prikken zijn weinig pijnlijk.

  • Na de behandeling

De uroloog laat uw blaas weer leeglopen, waarna u zich aankleedt. Gedurende een aantal uren na de behandeling kunt u een hinderlijk aandranggevoel hebben. Dit is het gevolg van het inbrengen van het buisje en verdwijnt vanzelf. In het afsluitende gesprek met de uroloog vraagt hij naar uw bevindingen van de behandeling. U krijgt instructies mee over het vervolg: wat kunt u verwachten en wat moet u doen als u na de behandeling niet – goed – kunt plassen of wanneer u denkt een blaasontsteking te hebben. U krijgt een telefonische afspraak met de verpleegkundige mee. Deze is 1 week na de behandeling.

Werkingsduur

Na een injectie duurt het 1 tot 2 weken voordat u resultaat merkt. De eerste dag van de injectie kunt u iets meer last hebben als gevolg van de behandeling. De Botox werkt 6 tot 12 maanden. De injecties kunnen daarna worden herhaald zonder schade aan de blaas. U bepaalt zelf aan de hand van de nieuwe klachten wanneer u de behandeling wilt herhalen.

Bijwerkingen

Hoewel de behandeling met Botoxinjecties veilig is, bestaat de kans op bijwerkingen/gevolgen.

  • Zo kan 5 procent van de mensen die de behandeling ondergaat, niet goed meer plassen na de injecties. Dit duurt 3 tot 5 maanden en gaat spontaan over. Het niet goed kunnen plassen heeft tot gevolg dat de blaas moet worden geleegd met behulp van een katheter. Als de kans op deze bijwerking groot is, leert u zichzelf voorafgaand aan de behandeling te katheteriseren. Ook kan deze bijwerking soms behandeld worden met een Botoxinjectie in de sluitspier, met medicijnen of met bekkenbodemtherapie.
  • Een aantal uren na de injecties kunt u een beetje bloed in de urine aantreffen. Dit is niet ongebruikelijk na kleine prikken in de blaaswand. Het komt zelden voor dat het bloeden aanhoudt. Maar als u merkt dat de plas erg bloederig is en er stukjes (stolsels) in de urine zitten, moet u zich direct melden bij Kliniek Vleuten. Zie hiervoor de contactgegevens verderop in deze folder.

Merkt u na een aantal dagen of na 1 tot 2 weken dat u juist veel vaker moet plassen dan voor de behandeling dan heeft u:

  • een blaasontsteking
  • een volle blaas die u niet leeg kunt plassen

In beide gevallen meldt u zich direct bij het Kliniek Vleuten of bij de Spoedeisende Hulp. Dit is nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen en maatregelen te kunnen nemen.

Contact

Met vragen of klachten/problemen na de behandeling kunt u telefonisch contact opnemen met:

Kliniek Vleuten

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 - 16.30 uur

Telefoonnummer: 085-0160146

Urologen Kliniek

Maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 12.30 uur en 13.30 en 16.30 uur.

Telefoonnummer: 085-0160146

Kliniek Vleuten
085-016 01 46
Nieuwe Vaart 1
3451 AH Vleuten