Voltooid gezin!
Sterilisatie bij de man (vasectomie)
In overleg met uw arts heeft u en uw partner besloten een sterilisatie (vasectomie) te ondergaan.
Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen (b.v. de anticonceptiepil, condoom, spiraaltje). Het grote verschil tussen deze methode en vasectomie is dat vasectomie beschouwd moet worden als een definitieve anticonceptiemethode, d.w.z. het is onherroepelijk, onomkeerbaar. Door een onderbreking in de zaadleiders aan te brengen bereiken de zaadcellen het de prostaat niet tijdens de seksuele gemeenschap. Waardoor er geen zaadcellen terecht komen in het zaadvocht.
Een vasectomie is alleen een goede keuze als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.
In deze folder leest u informatie over een sterilisatie bij de man, dit wordt een vasectomie genoemd. Wat houdt deze operatie in? Waaruit bestaat de voorbereiding? Hoe gaat de operatie? Wat zijn mogelijke risico’s en complicaties? Hoe gaat het na de operatie?
U moet er rekening mee houden dat dit algemene informatie is. Uw situatie kan anders zijn dan wat in de folder staat.
De erectie, zaadlozing (ejaculatie) en het zin hebben in seks worden niet verstoord door de vasectomie.
Uitleg
Sterilisatie (vasectomie) is een ingreep via de balzak (het scrotum) waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden en afgebonden. Dit betekent dat u definitief onvruchtbaar wordt.
Erectie en zaadlozing (ejaculatie) worden niet verstoord: er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op. Deze vloeistof bevat na de ingreep echter geen zaadcellen meer. Vasectomie is een relatief eenvoudige ingreep en is niet van invloed op uw seksuele leven.
Vasectomie is een veilige vorm van anticonceptie.
Voorbereiding
De volgende punten zijn van belang ter voorbereiding op de ingreep.
- Ontharen.
- De ingreep moet onder steriele omstandigheden gebeuren om infectie te voorkomen. Daarom is het nodig voor de ingreep de balzak van haren te ontdoen, door bijvoorbeeld te scheren. U kunt dit het beste thuis doen, dan heeft u minder last van het ontsmetten met vloeistof dat direct voorafgaand aan de ingreep plaatsvindt.
- Neemt u voor ná de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek mee.
De operatie
De vasectomie vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Nadat u broek/pantalon en onderbroek heeft uitgedaan (uw bovenkleding kunt u aanhouden), gaat u op de behandeltafel liggen.
De chirurg geeft u enkele injecties waardoor u plaatselijk wordt verdoofd. Hierna maakt hij rechts en links sneetjes in de balzak. Via deze sneetjes kan hij de zaadleiders naar buiten halen.
Vervolgens neemt hij aan elke zijde een stukje van de zaadleider weg. De eindjes worden afgebonden en soms dicht geschroeid. De huid wordt met een hechting (die vanzelf oplost) gesloten.
Complicaties
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties, ook al komen ze gelukkig weinig voor.
- Na deze ingreep kan er vocht uit de wond komen en kan de huid verkleurd raken.
- Soms treedt er spontaan een bloeduitstorting op.
- In enkele gevallen ontstaat na de ingreep aan het dichte uiteinde van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter tot een centimeter dikte. Dit is een opeenhoping van zaadcellen. Het is onschuldig en er hoeft niets aan gedaan te worden.
- Een zeldzame keer mislukt de ingreep, bijvoorbeeld doordat spontaan herstel van de zaadleider optreedt.
Na de ingreep (Postoperatief beleid)
U kunt zich door de ingreep wat vervelend voelen. Er kan pijn optreden en/of een zwelling op en onder de zaadballen.
- Gebruik de eerste dag(en) een strakke onderbroek of zwembroek.
- Aanbevolen wordt de eerste 24 uur na de ingreep zo veel mogelijk rust te houden.
- Na een dag kunt u weer aan het werk tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht.
- U moet de wondjes de eerste twee dagen droog houden. Daarna mag u weer douchen. Pas na één week mag u in bad en/of zwemmen.
- Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Het is dan nog wel noodzakelijk anticonceptie toe te passen.
Resultaat
- Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar.
De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken.
- Na gemiddeld 20 zaadlozingen zijn de zaadcellen meestal verdwenen; dit is in de regel na ongeveer 3 maanden.
- Daarna moet uw sperma microscopisch worden onderzocht om vast te stellen of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn.
Sperma controle
Na drie maanden kan sperma controle plaatsvinden. De afspraak hiervoor maakt de assistente voor u op de dag van de ingreep. U krijgt een potje mee. Bij ‘Spermaonderzoek na vasectomie’ staan instructies. We raden u aan om deze instructies nauwkeurig op te volgen.
Uitslag
Tien werkdagen na de spermacontrole kunt u telefonisch contact opnemen met de Urologen Kliniek voor de uitslag. Wanneer u de uitslag hebt gekregen dat er geen levende zaadcellen in uw sperma zijn gevonden, bent u pas volledig zeker over het succes van de ingreep.
Hersteloperatie?
In principe bent u na een vasectomie definitief onvruchtbaar. Mocht u onverhoopt vanwege welke oorzaak dan ook overwegen het resultaat van de vasectomie te laten corrigeren, dan kan een poging tot een hersteloperatie worden ondernomen. Succesvol herstel is mogelijk.
Contact
Heeft u nog vragen, dan zal de arts u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.